Bouwplaats

Zundert - 2016

Opdrachtgever

gemeente Zundert

Aannemer

Jac Reijns Staalconstructie Alphen b.v.

Partner

buurtschap Molenstraat, de Berk en 't Kapelleke
 
In Zundert vindt jaarlijks het grootste bloemencorso ter wereld plaats. De immens grote wagens worden geheel door vrijwilligers gebouwd, maar de wijze waarop is in de loop der jaren steeds professioneler geworden. Dat geldt ook voor de corsobouwplaatsen, waar niet alleen tijdens de maanden van de bouwperiode maar het hele jaar door activiteiten plaatsvinden. Tegenwoordig worden deze locaties opgenomen in het bestemmingsplan van de gemeente zodat de ruimtelijke inpassing juridisch en planologisch is geborgd.
Voor de buurtschappen Molenstraat, de Berk en ’t Kapelleke maakte [d][b] inrichtingsschetsen voor nieuwe corsobouwplaatsen, met bijzondere aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit en de groene inpassing. Aan de hand hiervan is het bestemmingsplan voor de bouwplaatsen van deze buurtschappen vastgesteld.
 
Bij buurtschap Molenstraat vormde de schets ook de basis voor een nieuwe loods. In de wintermaanden worden hier de materialen en apparatuur van de buurtschap opgeslagen. Het lessenaarsdak sluit naadloos aan op de tijdelijke tent waarin de corsowagen in de zomermaanden wordt gebouwd. Een 10 meter brede schuifdeur zorgt voor een optimale verbinding met de corsotent en biedt extra ruimte voor de bouw van de wagen.