Wi Wa Wo

Eindhoven - 2016

Opdrachtgever

Sint Trudo (prijsvraag)

De omgeving van het Edisonplein wordt beplant met vlinder-, bij- en vogellokkende vegetatie en met diverse soorten bomen. Wij zien de bijzondere objecten op de strategische hoeken als follys in dit Arboretum (bomentuin). De Wisteria Watchtower Woensel ligt op de hoek van het buurtplein. Het maken van een uitkijktoren is hier – mede dankzij het bestemmingsplan –  onoverkomelijk.

De route naar boven en het uitzicht geven de specifieke expressieve opbouw op de generieke sokkel betekenis. Het kunstwerk vormt een “route architecturale” langs de nieuwe semi-openbare ruimtes. De sokkel is geëxtrudeerd tot een L-vormig volume. Hierin zijn twee “tiny houses” opgenomen. Het volume heeft zich in vorm aangepast aan de route die naar het uitzichtpunt leidt. Eenmaal boven is er het uitzicht over de kleurrijke wijk met de verzameling van verschillende bomen.

De stalen trap slingert zich een weg naar boven. Eerst rechtsdraaiend (Wisteria Floribunda) en vervolgens linksdraaiend (Wisteria Sinensis) vindt de route zijn weg naar boven. Het motief van een klimmende Wisteria komt terug in de kleur van de trap en in de getordeerde spijlen van het hekwerk. De afmetingen van de gevelsteen (betonsteen) zijn maatgevend voor de op- en aantrede van de trap. De trap en leuning zijn integraal ontworpen en worden Telemagenta (RAL 4010) gepoedercoat.

De twee compacte woningen hebben eigen buitenruimte, badruimte, keuken en leefruimte. De slingerende stalen trap maakt het volume naar boven toe steeds kleiner en de woningen dus compacter. De benedenwoning heeft één laag met balkon. De bovenwoning bestaat uit twee lagen met een vide en twee balkons.

Voor de nieuw te realiseren nutsvoorziening is het niet noodzakelijke de volledige sokkelhoogte van vier meter te benutten. Dit geeft de mogelijkheid om boven deze nutsvoorziening een verlaagde daktuin te maken. Om de Wisteria ook daadwerkelijk de kans te geven om tot bloei te komen wordt op de verlaagde daktuin en de uitkijktoren als ondergeschikt bouwonderdeel een pergola geplaatst. Deze sluit in vorm, kleur- en materiaalgebruik aan bij de Telemagenta stalen trapleuning en balustrade.