Vincents Arcadia

Zundert - 2013

Opdrachtgever

Vincent Van GoghHuis Zundert

Aannemer

Vrijwillgers van het museum

In opdracht van het van Goghhuis (www.vangoghhuis.com) heeft [delacourt][vanbeek] een tuinontwerp gemaakt. Het plan bestaat uit drie hoofdonderdelen: de “van Goghtuin”, “de Wildernis” en “de Pier”.

“De Pier” is het centrale en verbindende element tussen “de Wildernis” en de tuin. Dit element benadrukt het aanwezige hoogteverschil en de sterke relatie tot de Molenstraat. Het geeft een stiekeme kijk in de historische tuin en verwijst naar een mogelijke uitbreiding van het museum in de toekomst. De pier kan worden gebruikt als podium voor tal van activiteiten. Het is volledig opgebouwd uit steigerplanken.

Het ontwerp voor de “van Goghtuin” is gebaseerd op oude foto’s van de plek en de tekst uit de biografie van Steven Naifeh en Gregory White en het boek “Voyage autour mon jardin” van Alphonse Karr.  “De flexible Wildernis” bestaat uit een grote open ruimte omkaderd door hagen. Deze ruimte zal iedere zomer een nieuwe invulling krijgen. Zo is in de zomer van 2013 deze ruimte in gebruik genomen door het kunstenaarsduo Heringa/Van Kalsbeek. In een corsotent bouwden ze samen met corsobouwers een aantal sculpturen.