Schoolplein

Rotterdam - 2013

Opdrachtgever

RVKO - Rotterdamse Verening voor Katholiek Onderwijs

Aannemer

Hoveniersbedrijf Martijn Vos

Het speelplein van de Mariabasisschool ligt midden in een Rotterdams bouwblok. De buren wonen direct aan het plein. De harde materialen (baksteen en beton) zorgden ervoor dat de geluiden van de spelende kinderen hard weergalmde door het hele blok. Door het plein te vergroenen wordt de geluidshinder beperkt en krijgen de buren meer woonkwaliteit in de vorm van een mooier uitzicht op het plein. [d][b] heeft samen met de leerlingen en bewoners drie verschillende pleinontwerpen gemaakt waarbij deze vergroening de hoofdrol speelt. Bewoners, leerkrachten, leerlingen en ouders hebben middels een door de deelgemeente Delfshaven georganiseerde e-participatie hun stem uitgebracht op hun favoriete ontwerp; de kloostertuin. Dit ontwerp is geïnspireerd op de geschiedenis van de plek en wordt gekenmerkt door de orthogonale indeling. Binnen deze ordening hebben verschillende functies zoals een pannakooi, een buitenlokaal en de moestuin een plek gekregen. Door slim hergebruiken van diverse materialen zijn de kosten flink beperkt.