Klimaatadaptatie

Tilburg - 2017

Opdrachtgever

Gemeente Tilburg

Aannemer

Gebr. van Esch Wegenbouw BV

Partner

Rob Braspenning | Beheer en Advies

De herinrichting Puccinistraat is de eerste aanzet van de klimaat adaptieve herinrichting van de wijk Stokhasselt, een typische wederopbouwwijk in Tilburg Noord.

De monotone lanen worden getransformeerd naar biodiverse groene “bosstraten”. Hierdoor vormt de wijk een logische schakel tussen het Ypelaarpark en de aangrenzende bossen.

De bestaande straatprofielen zijn heel riant opgezet met veel groen en veel verharding. Door de verharding te minimaliseren wordt het groene karakter verder versterkt. Het regenwater krijgt de ruimte om op een natuurlijke manier infiltreren in de groene bermen en in nieuw aan te leggen wadi’s.

De bestaande donkere lanen wordt drastisch uitgedund en verjongt. Zo ontstaat er ruimte voor een grotere biodiversiteit. Maar de verjonging zorgt ook voor een betere luchtstroom zodat fijnstof niet onder het dichte bladerdak blijft hangen. De nieuwe aanplant is divers van soort en maat. De speelplaatsen gekoppeld aan de Jantje Beton route worden op een natuurlijke manier ingericht.

[d][b] maakte deze winnende visie voor een EMVI aanbestedingsprocedure en werd als enige plan als uitmuntend beoordeeld.