Sportpark de Haamen

Beek - 2013

Opdrachtgever

gemeente Beek

Partner

Agel Adviseurs

De nieuwe gebouwen op het sportlandgoed De Haamen liggen alle drie in een talud. Hierdoor worden ze op een natuurlijke manier geïntegreerd in het sportlandgoed. De drie gebouwen kennen eenzelfde opbouw van een gemetselde basis met een glazen opbouw en een geknikt groen dak. Deze opbouw sluit aan op de beoogde uitstraling van het nieuwe sportlandgoed. De gecombineerde voorziening voor de tennis- en voetbalclub is van deze drie het grootste gebouw.

Iedere club heeft een “skybox” (kantine) met panoramisch uitzicht over de voetbal- en tennisvelden. De keuken, het magazijn, het sanitair en vergaderzaal zijn gemeenschappelijk. In het houten terras zijn een hellingbaan en een tribune geïntegreerd. De tribune kijkt uit over het hoofdveld van VV Ceasar. Grote schuifdeuren openen de kantines naar het ruime terras. Het terras is de uitgelezen plek om van de wedstrijden te genieten.

Het hele gebouw is ontworpen op een stramien van 1.50 x 1.50 meter. Deze maatvoering is afgestemd op reguliere bouwmaten. Door het gebouw als een langwerpig volume vorm te geven is de plattegrond zeer efficiënt. De rationele indeling van het casco maakt het gebouw flexibel voor toekomstig gebruik. Dit levert een zeer overzichtelijk gebouw op zonder verstopte nissen. Iedere club krijgt een eigen entree op de kop. De gedeelde hoofdentree sluit naadloos aan op het hoofdpad. De gemeenschappelijke voorzieningen liggen in het midden van het gebouw en vormen zo de scheiding tussen twee sportclubs. Dit zorgt voor een heldere verdeling tussen de clubs maar met medegebruik van de collectieve voorzieningen.